Ervaringskennis - ervaringsdeskundigheid?

Ervaringsdeskundigheid is een nieuwe beroepsgroep en is volop in ontwikkeling.

Iedereen heeft toch ervaringen… wanneer ben je dan ervaringsdeskundig?

Kijk hier naar het filmpje dat Nicole Hoeymans heeft gemaakt:

 

Ervaringsdeskundigheid in de kern

Wat is nu eigenlijk de kern van professionele inzet van ervaringsdeskundigheid?

Vanuit welke waarden werken zij? Welke taken en rollen horen er bij de functie van ervaringsdeskundige? Kom er achter in onderstaand filmpje:

“Ervaringsdeskundigen, tot in de kern”

 

HERSTEL en praktijkverhalen

Praktijkverhalen:

“Maike was er altijd van overtuigd dat zij nooit verslaafd zou raken. Maar haar leven verliep anders. Tijdens de Dag van Respect in Hardinxveld-Giessendam vertelde zij haar verhaal aan leerlingen van 3 VMBO/VTL klassen.
Het is lastig om zo’n verhaal niet belerend over te laten komen. Maar doordat Maike het verhaal bij zichzelf weet te houden, komt haar verhaal echt binnen bij haar toehoorders. Leerlingen durfden het gesprek met haar aan te gaan. Uit de reacties van ouders, enkele dagen na de Dag van Respect, bleek dat de gesprekken in sommige gevallen zelfs thuis werden voortgezet. Het verhaal van Maike komt dus echt binnen.” 

Lisa is 16 jaar. We hebben haar leren kennen toen we een gastles op de middelbare school gaven. Ze werd geraakt door de persoonlijke verhalen van onze ervaringsdeskundigen en wilde ook graag haar ervaringen delen. Lisa werd uitgenodigd en Lisa vertelt haar verhaal; dat ze al meerdere hulpverleningstrajecten had doorlopen. Ze heeft een slecht contact met haar ouders vanwege hun ruzies en ze woont al lange tijd niet meer thuis. Onze ervaringsdeskundigen merken dat het helemaal niet zo goed met Lisa gaat als dat ze in eerste instantie liet blijken. Samen met Lisa besluiten ze dat het goed zou zijn om met een professional te gaan praten over haar gevoelens. Samen zijn ze naar de huisarts gegaan waar Lisa een doorverwijzing naar een psycholoog heeft gekregen. Lisa bleek depressief en heeft achteraf aangegeven dat als het langer had geduurd, ze misschien wel suïcidaal was geworden, dat had ze al eens eerder gehad. De behandeling bij de psycholoog loopt nog steeds en de ervaringsdeskundigen polsen wekelijks hoe het met Lisa gaat. Ook bijvoorbeeld als de afspraak met de psycholoog niet door kan gaan.
Lisa is als vrijwilliger bij ons komen werken, ze zet haar krachten en talenten in waar het kan en past. Zo denkt ze mee in plannen van de gemeente, in de adviezen die wij schrijven, denkt mee over onze PR en doet af en toe wat design werk voor ons. Tevens ondersteunt ze bij onze gastlessen. Doordat ze in haar kracht wordt gezet en ondersteund wordt door onze Netwerkers gaat het een stuk beter met haar; op school, het contact met haar ouders en met de gevoelens waar ze voorheen mee worstelde.” 

Heeft u ook een verhaal uit de praktijk dat u via deze website met lezers wilt delen?

Ik wil mijn verhaal delen

Inzetbureau Ervaringsdeskundigheid

Anitha Wagemans

Zorgpionier - Pleitbezorger

E-mail: info@inzetbureau-ed.nl
Kamer van Koophandel 51688743

Neem contact op