Waarom dit landelijk platform?
Belangstelling voor de waarde van ervaringsdeskundigheid heeft de afgelopen decennia een vlucht genomen. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen.
Ervaringsdeskundigheid kan in het sociale domein op verschillende contexten worden benut: denk bijvoorbeeld aan beleidsvorming voor gemeenten, voor onderzoek, in de zorg- of hulpverlening of in onderwijs. In de praktijk wordt vaak los van de context over de kwaliteit en de invulling van ervaringsdeskundigheid gesproken, terwijl elke context weer andere invullingen en randvoorwaarden vraagt. In contact met organisaties hoor ik vragen als: “wat levert het dan op en kunnen we dat ook onderzoeken? Hoe geven we de samenwerking vorm? Hoe voorkomen we uitval van ervaringswerkers en hoe gaan we hun diensten betalen?
In veel huidige samenwerkingstrajecten wordt een structuur door beleidsmakers bedacht voor ervaringswerkers. Vervolgens worden ervaringswerkers gezocht die bij deze rol en invulling passen.
Als zorgpionier faciliteer ik in samenwerking met ervaringsdeskundigen het aanpassen van structuren op de (diversiteit aan) ervaringsdeskundigheid die er is. Vanuit een gedeelde visie op herstel, passend bij de doelstelling van de organisatie die ermee wil gaan samenwerken. Inbedding van ervaringsdeskundigheid vraagt om een fundamenteel gedeelde visie en dat is maatwerk, wij ondersteunen hierin graag.
Opleiding
Opleiding en training kunnen heel zinvol zijn voor ervaringsdeskundigen. Het kan helpen om de context waarin zij zich begeven beter te begrijpen. De samenwerking makkelijker te maken. Een brugfunctie te vervullen tussen peers en maatschappelijke systemen.
Enkel een diploma is mijns inziens onvoldoende om de kwaliteit en inzet van een ervaringswerker te kunnen beoordelen. En welke ondersteuning kan daarna helpen om de eigenheid te bewaren, op de hoogte te blijven en in persoonlijk herstel en vakkennis te groeien? Opleiding en bijscholing zou meer moeten gaan over: welke vragen en behoeften heeft een ervaringsdeskundige om zijn of haar rol goed uit te kunnen voeren? In plaats van stellen dat iemand een opleiding nodig heeft om zichzelf ervaringsdeskundige te noemen.
Het platform biedt mogelijkheden tot ontwikkeling.
Het is een platform voor, door en mét ervaringsdeskundigen.
Een landelijk platform als peersupport voor ervaringswerkers
De basis van het platform is ontmoeten en verbinden in de samenleving.
Het platform als vrijplaats; om gelijkgestemden te ontmoeten, om te sparren over het delen van kennis. Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in het land en om zichtbaar te zijn met herstel georiënteerde activiteiten, om vanuit ‘ervaringsleren’ focus op je eigen herstel te houden en om eventueel co-creatie met andere organisaties te bewerkstelligen. Door expertises samen te brengen, creëren we een inclusieve samenleving.
Ook het platform is een vorm van samenspraak; mocht je suggesties ter verbetering hebben, dan hoor ik dat graag.
Als zorgpionier promoot en faciliteer ik het platform om de toegankelijkheid te vergroten; voor inwoners, voor gemeenten, voor organisaties, verzekeraars, bestuurders, ministeries et cetera.