Waarom dit landelijk platform?
Het aantal ervaringsdeskundigen heeft de afgelopen decennia een vlucht genomen. Tijd voor een landelijk overzicht waar je ervaringsdeskundigen kunt vinden, bij jou in de buurt én op de expertise waar je naar zoekt.
Ervaringsdeskundigheid kan in het sociale domein op verschillende contexten worden benut: denk bijvoorbeeld aan beleidsvorming voor gemeenten, voor onderzoek, in de zorg- of hulpverlening of in onderwijs. In de praktijk wordt vaak los van de context over de kwaliteit en de invulling van ervaringsdeskundigheid gesproken, terwijl elke context weer andere invullingen en randvoorwaarden vraagt. In contact met organisaties hoor ik vragen als: “wat levert het dan op en kunnen we dat ook onderzoeken? Hoe geven we de samenwerking vorm? Hoe voorkomen we uitval van ervaringswerkers en hoe gaan we hun diensten betalen?
In mijn werkervaringen leer ik van ervaringsdeskundigen; ze houden me scherp op mijn attitude, geven een kritische feedback op beleid en werkwijzen en vullen aan vanuit clientperspectief. Hierdoor neemt de kwaliteit van hulpverlening toe als ook mijn werkplezier. Het samenwerken met ervaringsdeskundigen ervaar ik als zeer prettig en inspirerend.
Als zorgpionier faciliteer ik graag ervaringsdeskundige experts of adviseurs die graag met gemeenten en organisaties aan tafel de mogelijkheden en oplossingen voor integrale samenwerking willen bespreken.
Inbedding van ervaringsdeskundigheid binnen teams en organisaties vraagt om een fundamenteel gedeelde visie en daarvoor is maatwerk en een strategie nodig, wij ondersteunen en monitoren graag de samenwerking. Ook kunnen we helpen door het vinden van de juiste ervaringsdeskundige match bij uw vraag.
Herstelverhalen van ervaringsdeskundigen inspireren. Persoonlijk hoor ik uit die verhalen een vorm van het vinden van persoonlijke ‘levenskunst’.
Er is veel bewondering voor het lef en de moed, de gedrevenheid en het doorzettingsvermogen van mensen die het pad van herstel zijn gelopen en hier woorden aan weten te geven. Soms gingen zij tegen de stroom in van (goedbedoeld) adviezen van naasten en behandelaren om persoonlijk herstel te kunnen bereiken.
Openheid geven over je levensverhaal, je kwetsbaarheid tonen is een moedige daad en vraagt om een portie lef! Het is zo krachtig omdat het ons allen kan raken, de kwetsbaarheid van ons menszijn is herkenbaar en toch durven velen er niet voor uit te komen waardoor er een WIJ – ZIJ ontstaat. We zijn als mensen allemaal min of meer kwetsbaar, kijk naar wat de pandemie met onze samenleving doet!
Er bestaat steeds meer belangstelling voor ervaringsverhalen; op scholen, bij gemeenten, bij zorginstellingen.
Ervaringsdeskundigheid wordt vooral op cliëntniveau zeer gewaardeerd, al is het nog niet altijd in betaalde functie.
Het verhaal als inspiratiebron leidt ook nog onvoldoende tot samenspraak over oplossingen. Ervaringsdeskundig adviseurs worden helaas nog maar mondjesmaat uitgenodigd aan de beleidstafels.
Als zorgpionier en pleitbezorger – faciliteer ik met het landelijk Platform “Ervaringsdeskundigheid in de wijk” een podium waarin de kennis en kunde van vormen van Levenskunst ontdekt kan worden door iedereen.
Vanuit ervaringswerkers hoor ik wensen: waar vind ik collega’s voor intervisie of input? Hoe blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen in het land? Welke activiteiten en diensten bieden anderen en hoe kan ik mij inzetten binnen organisaties en voorkomen dat ik overvraagd wordt? Kan ik ook voor mijn diensten worden betaald en dan ook op gelijkwaardig niveau? Hoe wordt ik zichtbaar in de massa van ervaringswerkers?
Het platform is een community van ervaringsdeskundigen, mogelijk vind je hier de collega die je zoekt.
Tevens worden er voor de leden online interactieve kenniskringen gefaciliteerd.
En het inzetbureau ondersteunt bij het zichtbaar maken van jouw drijfveren als ervaringsdeskundige. In enkele sessies weet jij jouw levenskunst richting en vorm te geven en help ik je bij het neerzetten van jouw expertise.
Overweeg je om lid te worden maar wil je eerst met mij kennis maken, vul dan je gegevens in bij contact.