Landelijk Platform “ervaringsdeskundigheid in de wijk”

Een online vrijplaats vóór en dóór actieve ervaringsdeskundigen vanuit inclusie

Als hulpverlener én in mijn persoonlijke leven, heb ik vanaf 2008 ontdekt dat ervaringsdeskundigheid ertoe doet maar nog ondergewaardeerd wordt. Ik vind werken in het huidige zorgsysteem steeds meer beklemmend. Het is gebaseerd op controle en beheersing, doelmatigheid, regelzucht en financiële afrekening. Ik mis het centraal zetten van de mens. Waarbij iedereen eigen keuzes zou moeten kunnen maken en het leren van ervaringen de kwaliteit van leven kan bepalen.
Binnen het huidige zorgsysteem blijkt dit nog steeds een utopie!
Daarom ben ik in 2018 uit het systeem gestapt en ben ik het Inzetbureau Ervaringsdeskundigheid gestart.

Ik ervaar een queeste, een zoektocht die ik als levenstaak voel om de verbinding naar de menselijke maat terug te brengen en te verstevigen. Ik ervaar de huidige transformatie van het sociale domein als een avontuur met flinke hindernissen die we alleen gezamenlijk kunnen beslechten.

Ervaringswerk draag ik een warm hart toe: daar ligt het uitgangspunt bij de mens, diens verhaal en context.

Maar over wat ervaringskennis en -kunde is en hoe we dat eenduidig over kunnen brengen, daar ligt nog een uitdaging.
Veel ervaringswerkers stoeien met vragen; wat zijn de kaders van ervaringswerk, waar liggen mijn grenzen, hoe ga ik om met weerstanden vanuit hulpverleners en beleidsmakers, voel ik me welkom in de organisatie?
Ook bij organisaties liggen nog een vragen; wat brengt ervaringswerk voor mij, voor ons team en onze cliënten, wat levert het op, nemen zij mijn baan in? Ook heerst er binnen reguliere hulpverlening bezorgdheid over de ‘kwetsbaarheid’ en mogelijke ‘terugval’ bij ervaringswerkers. Is dit terecht?

Vraagstukken die door de community van ervaringswerkers van het landelijk platform verduidelijkt kunnen gaan worden.

Levenskunst

Hun verhalen over herstel blijven mij inspireren. Ik vind het een vorm van ‘levenskunst’. Ik bewonder hun gedrevenheid en doorzettingsvermogen om met essenties uit hun verhaal en gedrevenheid een andere visie op creëren van kwaliteit van leven te geven en hoe je dat kunt bereiken.

Openheid geven met je levensverhaal, je kwetsbaarheid tonen vind ik zo moedig en het vraagt een portie lef! Het is zo stoer en krachtig. Vanuit volharding steeds weer vanuit het persoonlijk menszijn de behoeften verduidelijken en de missing links bij reguliere hulpverlening bloot leggen. Niet om met een vinger te wijzen, maar om gezamenlijk de verbinding te maken tussen de verschillende vormen van kennis en kunde.

Ik vind het boeiend en zo waardevol. Daarom wil ik – als pleitbezorger – met het landelijk Platform ervaringswerkers een onafhankelijk podium bieden waarin deze levenskunst verder tot uiting kan komen.

Vrijplaats

Vanuit ervaringswerkers hoor ik wensen: waar vind ik collega’s voor intervisie of input? Hoe blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen in het land? Welke activiteiten en diensten bieden anderen en  hoe kan ik mij inzetten binnen organisaties en voorkomen dat ik overvraagd wordt? Kan ik ook voor mijn diensten worden betaald en dan ook op gelijkwaardig niveau? Interessante vragen waarop ik aansluit met een online interactief platform.

Lidmaatschap

Aanmelding gaat via individueel lidmaatschap.

Je krijgt namelijk een persoonlijke pagina die je kunt gaan vullen met jouw activiteiten, vraag- en aanbod, diensten en producten, ‘good practices’ in de Kennisbank, nieuwsberichten et cetera. In je profiel kun je verwijzen naar de organisatie waar je werkt of waar je lid van bent.

Enkele voordelen als lid van het platform:

 • Laat zien waar jij voor staat en doe wat er voor jou toe doet .
  Maak het verschil in het leven, voor jezelf en als voorbeeld voor anderen.
 • Ontmoet andere ervaringswerkers in je buurt om samen te werken of om van elkaar te leren met intervisie.
 • Heb je een specifieke expertise en wil je daarin verbinding met collega’s?  Inspireer en versterk elkaar, over de regio’s.
 • Verdiep je vakkennis met online kennisbijeenkomsten over ontwikkelingen in het land, met trainingen en workshops. Gegeven door senior ervaringswerkers en vanuit Movisie en andere organisaties.
 • Verrijk en onderscheidt jezelf door het ontwikkelen van nieuwe skills en mogelijkheden.
 • Vergroot je kans op een betaalde opdracht of baan vanuit de opgebouwde samenwerking met een gemeente en/of reguliere zorginstellingen of werkgevers uit de buurt. Er is een optie tot bemiddeling naar een baan die bij je past.
 • En verrijk het sociaal domein met ‘levenskunst’.Het lidmaatschap verloopt via een vriendelijk geprijsd abonnement, hieronder vind je de informatie over de abonnementen. Wil je weten wanneer het platform online is, volg me op LinkedIn of lees het hier op mijn website. Heb je nog vragen, stuur me een email: info@inzetbureau-ed.nl

Ik hoop je snel te mogen ontmoeten.

 

Abonnementen

Ontdek

 • Ontdek 2 weken lang de omgeving van dit platform
 • Kijk wat anderen hebben geplaatst onder de verschillende buttons
 • Besluit in 2 weken of dit platform bij je past
Ik ontdek

Inzet

 • Vul je profiel met je kennis en kunde en maak je vindbaar
 • Presenteer herstel gerichte activiteiten en initiatieven onder de button ‘activiteiten’
 • Plaats oproepen bij ‘vraag en aanbod’ en haal talenten uit de wijk
 • Plaats ‘nieuws’ over je inzet
 • Vind collega’s, creëer je eigen netwerk en intervisie via ‘community’
 • Maak je ‘diensten en producten‘ zichtbaar
 • Ontwikkel ervaringswerk; plaats je Best Practices in de ‘Kennisbank’ en inspireer anderen
 • Wil je door ontwikkelen? Maak gebruik van de uitnodigingen voor kennisbijeenkomsten, workshops, trainingen van senior ervaringswerkers
Ik zet me in

Co-creatie

 • Als senior ervaringswerker vindbaar op de kaart van Nederland
 • Adverteer en organiseer jouw diensten met (online en offline) artikelen/boeken, trainingen, workshops, coaching trajecten, supervisie et cetera tegen vriendelijk geprijsde tarieven
 • Inspireer met jouw diensten ervaringswerkers bij het door ontwikkelen naar collectieve ervaringsdeskundigheid
 • Inspireer en ondersteun ervaringswerkers bij de brugfunctie voor co-creatie met gemeenten, organisaties en hulpverleners
 • Geef ruimte voor je drijfveer om ervaringswerk verder te ontwikkelen, signaleer Good Practices op thema’s en plaats ze in de ‘Kennisbank’
Ik inspireer

Inzetbureau Ervaringsdeskundigheid

Anitha Wagemans

Pleitbezorger - Zorgpionier 

E-mail: info@inzetbureau-ed.nl
Kamer van Koophandel 51688743

In co-creatie:

Neem contact op